Girlhood v/ Therese Rekling - Udstilling

Se udstillingen "Girlhood" med værker skabt af kunstner Therese Rekling.

I projektet ”Girlhood” vender Therese Rekling tilbage til sin barndom i 1990’erne med et kritisk blik, for igennem sine billeder at udtrykke, hvad der var på spil dengang, og hvorfor hendes generation føler sig splittet og forsvarsparate her tredive år efter.

1990’erne og de efterfølgende 00’ere var blandt andet karakteriseret af en opskruet objektifisering af piger og unge kvinder, som gennem rap-tekster, comedy, film og tv-serier brutalt blev tvunget ned i rollen som prinsesse, ”kælling” eller anonymt sexobjekt. Indimellem alle tre ting på én gang. Pigernes individualitet og autonomi blev søbet til i pink ensretning, så de næsten forsvandt, mens unge kvinder blev tingsliggjort.

Dog var der gnister af håb. Pigegrupper som Spice Girls og Destiny’s Child sang om girl power, solidaritet mellem piger og kvinder, og muligheden for at gøre sig fri af de roller, som drengene med samfundet i ryggen forventede, at de indtog. I forskellige afkroge af perioden finder man således den indestængte vrede, som først langt senere fik afløb.

Med sin æstetik og kønsopfattelser skabte 1990erne en generation af kvinder, der tredive år senere stadig bærer på pigetidens forstyrrede blanding af prinsessedrøm og feministisk selvbevidsthed, seksualiseret kropsforståelse og insisteren på frigørelse fra den ekstreme sexisme, vi blev eksponeret for. Spørgsmålet er om vi nogensinde formår at frigøre os helt fra de billeder af os selv, vi bærer med os fra dengang.

Om kunstneren

Uden professionel skoling i billedkunstens teknikker forlader Therese sin intuition i forhold til motiv, teknik og farvevalg. Hun bestræber sig på at være tro mod sine egne oplevelser af verden. Kunsten er et af de få steder, hvor den enkeltes sandheder kan få lov at komme til udtryk uden forstillelse og begrænsninger. Med sin kunst ønsker Therese både at vække følelsesmæssig genklang og forstyrrelse hos beskueren. Der er altid et budskab eller to at hente i hendes billeder.