Flere unge prøver kræft­er med iværk­sætteri

Flere og flere helt unge prøver kræfter med iværksætteriet, en tendens vi har set de seneste år. Programmer som Løvens Hule bidrager også til at skabe prestige omkring det at springe ud som iværksætter. Det gør det nemmere for unge at vælge iværksættertilværelsen frem for livet som lønmodtager. Besøg fra Mariager Akademi i februar bekræfter den tendens.

Af Majbritt Chambers - ansvarlig for Udvikling & Entreprenørskab i Spinderihallerne

Besøg fra Mariager

For tredje år i træk havde Jimmy Klentz, daglig leder fra Mariager Akademi, 8 unge med på studietur til Spinderihallerne, torsdag den 20. februar. De kom for at høre, se og opleve, hvad iværksætterlivet indeholder, og hvorfor og hvordan vi som kommunens innovationsteam arbejder med innovation og entreprenørskab. På Akademiet arbejder overbygningen på Mariager Efterskole med talentudvikling. De hjælper de unge med at træne deres kreative muskel, øve sig i at samarbejde og afprøve processerne fra idéfasen til færdig virksomhed.

Fire af de unge har allerede startet selvstændigt, to af dem er gået i partnerskab om at skabe en virksomhed indenfor foto og film. En anden arbejder som freelancer og laver video indenfor entertainmentbranchen og kan skrive kunder som ’Vild med dans’ på CV’et. Den sidste eksperimenterer med en række designprodukter og er stadig ved at finde sin stil. De andre unge drømmer ligeledes om at skabe virksomhed indenfor det kreative felt.

Drømmen om at være herre i eget hus er stor

Når jeg spørger de unge, hvad det er ved iværksætteriet, der tiltaler dem, så er det en blanding af flere ting. De er optaget af at se noget vokse og følge hele processen, så de faktisk har indflydelse på det endelig produkt eller serviceydelse. De er meget optaget af ikke at miste muligheden for at sætte deres præg på udviklingen, f.eks. når en anden afdeling overtager, hvilket ofte sker i en stor virksomhed med mange processer og afdelinger. Samtidig vil de også gerne undgå arbejdsløshed og at stå med en uddannelse, som ikke kan bruges.

De er et trygt sted i deres liv

Jimmy Klentz, leder af Mariager Akademi, begrunder den voksende interesse for værksætteriet fra de unge således:

”Det er nemt tilgængeligt at starte noget op i dag og prøve kræfter med egne kompetencer som iværksætter. For eksempel indenfor video, medier eller design, som de unge hurtigt kan omsætte via de sociale medier. Nogle har forsøgt sig med dropshipping eller videresalg af billigere produkter fra Østen, som høretelefoner eller anden elektronik. Der er også rigtig mange forbilleder derude, og samtidig er de et trygt sted i deres liv. Mange bor stadig hjemme hos mor og far og har derfor ikke mange udgifter. Så det er et godt tidspunkt at gå i gang med iværksætteriet.”

Rollemodeller

Jonathan og Andreas startede deres virksomhedsrejse, som henholdsvis 16 og 17 årige, under deres ungdomsuddannelser i Vejle. I dag, 3 år senere, er de  indehavere af startup-virksomheden Compukit.dk i Spinderihallerne og giver de unge gode råd med på vejen.

”Vi lærer hele tiden undervejs i udviklingen”, fortæller grundlægger Andreas Pedersen og fortsætter:

”Selvom jeg brænder for at udvælge komponenterne, samle og stressteste gamer-pc’erne, har jeg fundet ud af, at jeg lærer ret meget gennem andre opgaver. For eksempel har det ikke været min store drøm at bruge en masse tid på at opbygge hjemmesiden og få den passet til. Men jeg lærer rigtig meget om kunderne, markedsføring og kommunikation, som alt sammen er vigtigt. Jeg ved nu, at brugeroplevelsen spiller en stor rolle for vores virksomhed; det høje serviceniveau og kundeplejen er altafgørende. Og vores omsætning fortæller os, at det betaler sig. Selvom vi oplever os selv som en lille fisk blandt de andre store forhandlere, så er vi hurtigt blevet en del af branchen. De store samarbejdspartnere med deres store kontorer og mange års erfaring, betragter os blot som nye spiller i markedet. Det har været en øjenåbner for os.”

Compukit

Jungeloven hersker

En garvet iværksætter som Stig Spangsberg, der er uddannet grafisk designer med studio i Spinderihallerne, har også meget viden at give de unge med på vejen. Samtidig er han et godt eksempel på, at entreprenørskabet og det at sætte i værk er i blodet.

Stig er uddannet fra Designskolen i Kolding og har haft en længere karriere hos LEGO, inden han startede selvstændigt. Han videreudvikler stadig sin virksomhed og tilpasser den markedet og efterspørgslen. En vigtig pointe at dele med de unge.

”Jungleloven hersker”, fortæller Stig. ”De opgaver, I bedst kan lide at lave, vil I automatisk kræse mere for, og derfor kommer de kunder igen. Modsat de opgaver, I ikke giver så meget opmærksom. Her vil kunderne tænke: Det gjorde han ikke så godt sidste gang, så det arbejde giver vi til en anden. På den måde har jeg ryddet op og valgt mellem de gode og mindre gode opgaver”, fortæller Stig, da de unge spørger ham om, hvordan han vælger mellem hans kunder og opgaver. 

Rammer for iværksættere

De unge iværksættere var også forbi Spinderihallernes FabLab, hvor de hørte om, hvordan der arbejdes med prototyper og mock-ups. Det giver nye iværksættere god mulighed for at få testet deres ideer og produkter i udviklingsprocessen. Både i forhold til funktion og form, men også for at sikre at iværksætterne får talt med og får feedback fra kunderne; Hvad kan de lide ved produktet? Vil de overhovedet købe det? Og hvor meget vil de betale?

De fik også mulighed for at besøge Fabrikanterne for at se, hvordan nye designere får deres første erfaringer med at sælge deres produkter i en butik og have et udstillingsvinduerne.

Der er gode grunde til at starte i et miljø eller netværk blandt andre iværksættere, hvor der deles viden og erfaring om trends og tenderser samt om kundernes efterspørgsel og ændrede behov. Det hjælper iværksætteren eller mikrovirksomheden med konstant at holde sig på beatet. Sådan sluttede vi besøget kl. 13.00 i Spinderihallerne, inden de unge blev sendt hjem til valgfag på skolen nær Hobro.

Stig Spangsberg