Siemens Ga­mesa og Fab­Lab Spinderi­hallerne går sam­men om ny robot galla

FabLab Spinderihallerne i Vejle kommer til huse et nyt initiativ, der skal gøre piger interesserede i at arbejde med teknologi og robotter. Projektet har fået økonomisk støtte af Siemens Gamesa.

Siemens Gamesa har nu offentliggjort de projekter, som skal være en del af deres nye globale SRGE Impact program – et program, hvor der gives økonomisk støtte til udvalgte aktiviteter i nogle af de lokalområder, hvor Siemens Gamesa er engagerede. Et af de projekter, der har vundet genklang og har fået støtte er ”Robots - also for girls”. Det er udviklet af FabLab Spinderihallerne i Vejle, og sætter fokus på at udvikle og kickstarte et årligt robotgalla show, der skal gøre teenagepiger mere interesserede i at bruge og bygge med teknologi.

”Vi tror på, at vi ved at koble de unge med erfarne medarbejdere i industrien kan inspirere de unge – og især pigerne, så de oplever sig selv som maskinbyggere. Vi vil gerne motivere flere piger til at vælge en teknologirelateret uddannelse og derved hjælpe dem til en karriere i de vejlensiske produktionsvirksomheder,” siger leder af FabLab Spinderihallerne Katrine Holm Kanstrup.

Det nye samarbejde engagerer medarbejderne i den lokale afdeling af Siemens Gamesa i forhold til arbejdet med at vække pigers interesse for teknologi. Det sker gennem opbygning af et årligt tilbagevendende robot galla show. Det er især teenagepiger i folkeskolens sidste trin og på de videregående ungdomsuddannelser, der er fokus på. Omdrejningspunktet for Galla’en bliver FabLab Spinderihallerne – Vejle Kommunes makerspace for alle, der interesserer sig for nye fabrikationsteknologier.

Vejles borgmester Jens Ejner Christensen glæder sig over projektet og siger:

”Vi har i forvejen et utroligt godt samarbejde med Siemens Gamesa i både Vejle, Brande og Hamborgs. Derfor falder samarbejdet om det nye robot-initiativ for piger os helt naturligt. Det er endnu et godt eksempel på, hvordan vi arbejder sammen - offentlig og privat - om at sikre fremtidens arbejdskraft. Og så ved vi fra mange tidligere samarbejder, at initiativer som disse skaber værdi og tilhørsforhold for virksomhedernes medarbejdere, og er med til at fastholde kvalificeret arbejdskraft samt udvikle morgendagens talenter i vores område.”

 

Også Siemens Gamesas globale CEO Marcus Tacke er begejstret for projektet:

“Det er min fasteoverbevisning, at vi skal deltage aktivt I de lokale samfund, vi arbejder i og hvor vi har vores aktiviteter. Vores nye initiativ vil hjælpe os med at videreudvikle de byer og områder, hvor vi har vores aktiviteter. Vi er glade for vores tilstedeværelse I Vejle-området og håber, vi kan give lidt tilbage,” siger Markus Tacke.

Projektet forventer at afholde sin første Robotgalla til marts 2019.

Fakta om Robot Galla

  • Det første år er målet, at 200 teenagere fra Vejle-området – flest piger - deltager i galla-showet sammen med ansatte fra Siemens Gamesa og andre produktionsvirksomheder. Kriterierne for at deltage er: præsenter en robot, der udfylder en funktion i hverdagen, film den i funktion, den skal være ”shitty” og kunne styres automatisk, dvs. af en ”mikro kontrol”. Efter showet får de unge 3 uger til at færdig producere YouTube film. Der er opstillet priser til de tre bedste film.
  • januar holdes MachineCamp for lærer og elever, hvor fokus er at ruste og inspirere skolerne til selv at kunne arbejde med teknologiprojekter.
  • I vinterferien holder Elevakademiet 3 dages Robot camp i Spinderihallerne, og HTX, Rosborg Gymnasium & HF, Campus Vejle og 5 folkeskoler bygger robotter i undervisningen.
  • FabLab Spinderihallerne vil også dele erfaringerne med 400 danske lærere og 300 teknologientusiaster globalt, så de kan blive del af initiativet og motivere flere piger både i Danmark og internationalt til at bygge med teknologi.
  • Ud over robotgallaen indeholder samarbejdet også to fripladser på det international FabAcademy-forløb – en uddannelse med undervisere fra det prestigefyldte Universitet MIT, hvor der trænes i fabrikationsteknologier.

 

Om Siemens Gamesa’s SGRE Impact-program
Siemens Gamesa Renewable Energy (SRGE) har lanceret et nyt globalt Impact-program, som gennem forskellige projekter skal gøre en positiv forskel i de udvalgte områder.

  • Projekterne indstilles af Siemens Gamesas egne medarbejdere og er et forsøg på at engagere medarbejderne i det lokalområde, som deres afdeling ligger i.
  • Alle projekter, der er tildelt midler fra SRGE Impact er vurderet ud fra deres evne til at arbejde med at løse globale udfordringer med fokus på FNs 17 verdensmål. ”Robots – also for girls” er udvalgt på grund af projektets indsats på FN verdensmål nr. 5: Lighed mellem kønnene.
  • SRGE Impact er et globalt initiativ og i alt er der indstillet 192 projekter fordelt på 39 lande. Heraf er kun 8 projekter udvalgt til implementering – heraf projektet indstillet af Siemens Gamesa og FabLab Spinderihallerne. Projektet er tildelt den maksimale støtte.

 

For yderligere oplysninger:

Rasmus Windfeld, pressechef Siemens Gamesa Renewable Energy, rasmus.windfeld.ext@siemens.com eller mobil 40446060

Katrine Holm Kanstrup, leder af FabLab Spinderihallerne, kahka@vejle.dk eller mobil 24 42 46 02.