Spinderihallerne fyldes med gakkede robotter

Onsdag 13. marts fylder 200 unge robotbyggere Spinderihallerne med gakkede opfindelser. De unge har gennem de seneste måneder bygget robotter, som alle løser et hverdagsproblem for dem. En robot, der kan smøre madpakker, en ”yndlingsslikudvælger”-robot og en ”rygnusser-robot” er blot nogle af opfindelserne, der kan opleves, når de unge udstiller og fejrer deres opfindelser ved et stort anlagt ”Robot Galla”.

Gennem de seneste måneder har undervisere og elever fra Campus Vejle, Rosborg Gymnasium & HF, Vejle Tekniske Gymnasium, Vejle Idrætsefterskole, Fælleshåb-, Kirkebakke-, Midtby-, Skibet og Vinding skoler og samt elever fra Elevakademiets BootCamp arbejdet med at bygge gakkede robotter i projektet ”Robots - also for girls”. Projektet er udviklet af FabLab Spinderihallerne i Vejle og kulminerer med en stort anlagt robotgalla show, der skal gøre især teenagepiger mere interesserede i at bruge og bygge med teknologi.

Konceptet er inspireret af youtuberen og robotbyggeren Simone Giertz, som fungerer som rollemodel for især de unge piger på grund af hendes tilgang til teknologi og robotter:  Det skal være sjovt – ja, nærmest obligatorisk at fejle! Og dét har de unge i den grad taget til sig!

 

200 unge robotbyggere fylder Spinderihallerne

Kulminationen på samarbejdet sker til  gallaen, hvor 200 unge fylder Spinderihallernes mange kvadratmeter med  deres opfindelser og viser dem frem for gæsterne, og samtidigt får sparring og feedback fra professionelle maskinbygggere. Under gallaen søsættes en filmkonkurrence, hvor de unge skal producere små film til youtube, der viser deres robotter ”in action”.

 

Program for Robot Galla:

(Kl. 12-16 kun for inviterede elever og lærer fra Vejles uddannelsesinstitutioner):

 

Kl 12.00: opsætning og klargøring af robotter

Kl. 13:00 Fælles Galla frokost

Kl. 13:30 ’Surprise’ besøg af  Vejle iværksættere bag MySelfie, denne uges topscorere i Løvens Hule

Kl. 13:45 FabAcademy deltager og designer Ola Mirecka og maskinbygger fra Siemens Gamesa RE inspirerer til en karriere som maskinbygger

Kl. 14:15  TIPS & TRICKS til gode YouTube film v  Fotograf Kenneth Stjernegaard

Kl. 15:00 Fremvisning robotter og feedback fra Siemens Gamesa RE medarbejdere, samt overrækkelse af diplomer og medaljer.

Kl. 16:00 Velkommen og lancering af robotfilm-konkurrence v/ Torben Elsig-Pedersen, formand for Børne- og Familieudvalget i Vejle Kommune

Kl. 16:10 Sådan bliver man VERDENS BEDSTE MASKINBYGGER! Steffen Frydendal Poulsen, Chief Technical Officer, Siemens Gamesa RE

Kl. 16:30 Derfor er det GULD at NØRDe! Thor Guldager (DR Ultra) og Cecilie Rask (Elevakademiet).

Kl. 17:00 om det nye NYE FABLAB og det videre programV Katrine Holm KanstrupKl. 17:10 GALLA – fremvisning. Fremtidens robotbyggere viser deres gakkede robotter

Kl. 17:40 BOBLER og INDVIELSE af  nyt Fablab – rundvisning, hvor du kan møde andre robotbyggere, designere og frivillige i lab’et.

Kl. 18.00 (ca): Åbent FabLab – rundvisning og mulighed for at møde klubber og designere og deltage i deres workshops.

 

Robot Galla som eksempel på nyt fag om teknologiforståelse i folkeskolen

Robot Galla er et samarbejde mellem Siemens Gamesa og FabLab Spinderihallerne. Et samarbejde, som også engagerer medarbejderne i de lokale afdelinger af Siemens Gamesa i forhold til arbejdet med at vække pigers interesse for teknologi. Det er især unge på folkeskolens sidste trin og på de videregående ungdomsuddannelser, der er fokus på.

Samme dag introducerer Undervisningsministeriet et nyt fag i teknologiforståelse til folkeskolerne på Danmarks læringsfestival. Faget skal sikre de unges kompetencer inden for innovation og teknologi. Faget bygger på fire kompetenceområder: digital mynddiggørelse, digitalt design- og fabrikationsprocesser, computationel tankegang og teknologisk handleevne. Teknologiforståelsesfaget kræver en ny faglighed og et sprog som endnu er svært at forstå for både elever, forældre og lærere.

”I forbindelse med Robot Gallaen arbejder vi med alle fire områder.  Vi har oplevet, at piger kaster sig ud i at programmere, fordi de skal bruge det til noget sjovt – de bliver ’digitalt myndige’. De har designet løsninger på et hverdagsproblem, og skal nu til at arbejde med etik i forbindelse med YouTube filmkonkurrencen. Og deres robotter er eksempler på ’digitale artefakter’, som der tales om i faget. Så skoler og uddannelser i Vejle hilser det nye fag velkommen og understreger med robot gallaen vigtigheden af at faget skal være lige så spændende for piger som for drenge”  siger Peter Dahl, læringsvejleder i FabLab, der har været med til at skrive på det nye fag for Undervisningsministeriet.

 

Fakta om Robot Galla

Det første år er målet, at 200 teenagere fra Vejle-området – flest piger - deltager i galla-showet sammen med ansatte fra Siemens Gamesa og andre produktionsvirksomheder. Kriterierne for at deltage er: præsenter en robot, der udfylder en funktion i hverdagen, film den i funktion, den skal være ”shitty” og kunne styres automatisk, dvs. af en ”mikro kontrol”. Efter showet får de unge 3 uger til at færdigproducere deres YouTube film. Der uddeles priser til de tre bedste film.

 

Om FabLab Spinderihallerne

 

  • Spinderihallerne drives af Vejle Kommune og er et af Danmarks største udviklings- og innovationsmiljøer, hvor kreative mikrovirksomheder, etablerede virksomheder, viden- og kulturinstitutioner samt det offentlige mødes og skaber vækst og forretningsudvikling gennem netværk, samarbejde og brug af hinandens kompetencer.

  • Et af indsatsområderne er at ruste borgere, virksomheder og skoler til det 21. århundredes kompetencer. I Spinderihallerne findes et stort FabLab – et makerspace, hvor fokus er på digitale fabrikationsteknologier.

  • Blandt andet er FabLab Spinderihallerne en del af Fablab@SCHOOL projektet, hvor der arbejdes med at sikre eleverne designtænkning og teknologiforståelse.

 

Om Siemens Gamesa’s SGRE Impact-program
Siemens Gamesa Renewable Energy (SRGE) har lanceret et nyt globalt Impact-program, som gennem forskellige projekter skal gøre en positiv forskel i de udvalgte områder.

  • Projekterne indstilles af Siemens Gamesas egne medarbejdere og er et initiativ til at engagere medarbejderne i det lokalområde, som deres afdeling ligger i.

  • Alle projekter, der er tildelt midler fra SRGE Impact er vurderet ud fra deres evne til at arbejde med at løse globale udfordringer med fokus på FNs 17 verdensmål. ”Robots – also for girls” er udvalgt på grund af projektets indsats på FN verdensmål nr. 5: Lighed mellem kønnene.

  • SRGE Impact er et globalt initiativ og i alt er der indstillet 192 projekter fordelt på 39 lande. Heraf er kun 8 projekter udvalgt til implementering – heraf projektet ”Robots also for girls”. Projektet er tildelt den maksimale støtte.

Tid og sted:

Siemens Gamesa RE og FabLab Spinderihallerne inviterer pressen til Robot Galla i Spinderihallerne, Spinderigade 11, 7100 Vejle

Onsdag 13 marts 2019 kl. 12-18.

Pressen er velkommen hele dagen. Der er mulighed for at tale med de involverede parter under hele gallaen.

 

For yderligere oplysninger:

www.fablab.vejle.dk

Peter Dahl, læringsvejleder i FabLab Spinderihallerne, petda@vejle.dk eller mobil 20 18 90 48.