Unge talenter med noget på hjerte indtager julemarkedet i Spinderihallerne

I den kommende weekend sætter Upcomers Designmarked sammen med Vejle Kommune og Spinderihallerne fokus på unge iværksættere med talent for design og håndværk.

De unge talenter har alle deltaget i et mini-iværksætterforløb i Spinderihallerne op til markedet.
De unge talenter har alle deltaget i et mini-iværksætterforløb i Spinderihallerne op til markedet.

Den 7.-8. december  kl. 10-16 vender Upcomers tilbage med julemarked i Spinderihallerne, og i år er der et særligt ’Next Generation’-område for de unge iværksættere under 18 år.

”Jeg laver elastik smykker, fordi min mormor lider af Parkinson (rystesyge) og gigt. Hun har svært ved at tage smykker på, og derfor lavede jeg nogle til hende. Det viser sig, at mange andre også er rigtig glade for at bruge smykker, som er lette at tage på - og det er mine smykker”, fortæller Eleonora-Christine Kjøgx.

Eleonora-Christine er én ud af de 10 unge, som i weekenden den 7. og 8. december er at finde på julemarkedet i Spinderihallerne fra kl. 10-16.00 med hendes helt egen stand.

Hun har sammen med 10 andre unge fulgt mini-iværksætterforløbet ’NEXT GENERATION’, som har hjulpet unge med blandt andet at lære at lave logo, visitkort og andre markedsføringsmateriale, samt at prissætte deres produkter og få styr på betalingen fra kunder. NEXT GENERATION ’klæder’ således de unge på til at sælge deres egne produkter på et rigtig designmarked.

“Jeg har set en tendens med flere unge under 18 år, der har ansøgt om at komme med på Upcomers. Det er jo fantastisk, hvis unge kan have deres hobby som fritidsjob. Men der er ikke særlig mange der kender til regler omkring unge og iværksætteri. Vejle Kommune var meget positive, da jeg henvendte mig for at lave et specielt forløb tilrettelagt for unge iværksættere.” udtaler Junette Bay, der er en del af Upcomers.

"Det handler ikke nødvendigvis om at skabe nye iværksættere, men om at give børn og unge mod, kompetencer og rammer”, fortæller Majbritt Chambers fra Spinderihallerne og fortsætter: ”I Vejle Kommune har vi en stærk iværksætterprofil og vi har i mange år arbejdet struktureret med entreprenørskab i folkeskolen og på ungdomsuddannelserne. At vi nu kan tilbyde aktiviteter uden for skoletiden til entreprenante unge er nyt".

Med mini-iværksætteri skabes der et fællesskab og rum for ligesindede kreative unge, som alle elsker at bruge deres fritid på at skabe og udtrykke sig selv kreativt. Det kan være lidt ensomt at have en hobby, som ingen andre i ens klasse helt forstår. Med mini-iværksætterforløbet oplever de unge, at de kan dele deres interesse med andre på deres egen aldre.

”Det er fantastisk at se, hvordan de unge kan hjælpe og inspirerer hinanden på kryds og tværs, og på den måde skaber et netværk af rollemodeller”, fortæller Majbritt.

Der er 10 stande med unge designere mellem 11 og 16 år, der har illustrationer, hækledesign, smykker, tøj og fotografi med.

Mini-iværksætterforløbet er skabt i et samarbejde mellem Upcomers, Fabrikanterne, ItchBox Studio og Spinderihallerne (Vejle Kommune). Forældrene til de unge er også blevet klogere på, hvordan de kan støtte deres børn i deres interesse for at skabe og sælge deres egen ting. Samtidig har forældrene deltaget ved et informationsmøde, hvor de fik indsigt i, hvad de gør med den indtjening deres børn får ved julemarkedet. Skov Advokater har hjulpet forældrene med at få styr på reglerne omkring unge og iværksætteri.

De unge glæder sig helt vildt til at stå på deres stande den kommende weekend.
De unge glæder sig helt vildt til at stå på deres stande den kommende weekend.

Ella Bilde

Forvandler smukke vintage stoffer til fine net og unikke kimonoer bag brandet RiigMore. Hun har fokus på bæredygtighed – tilsat et twist smil og lidt bling.

Anna Bach Poulsen

Tegner med blyant og er lige nu særlig optaget af artisterne bag K-pop, som er en koreansk pop/dance musikgenre. ”Det er en subkultur og i dag findes der kun en enkel butik på Østerbro i København, hvor musikken kan købes og fans flokkes for at købe samlekort af de koreanske popstjerner”.

Sofie Holst

Står bag brandet Fingerfin og laver perler i et mønster, der hedder peyote stitch. ”Ét af mine designs tager udgangspunkt i min egen historie - jeg er nemlig hjertebarn, og så fik jeg idéen til at lave en ring med et design inspireret af et ekkokardiogram. Jeg kalder ringen for Cardio og vil gerne kombinere salget af den med at der for hver solgt ring gives et beløb til Børnehjertefonden”.

Nadia Nielsen

Hendes tegninger og illustrationer er både digitale (på print) og traditionelle (akvarel, akryl, farveblyanter og touch). Hun finder hendes inspiration gennem fantasy, rollespil, bøger og character design.

Kasper Kjær Fuhrmann

Elsker at tage billeder af dyr og naturen omkring Vejle. Hans flotte billeder kan købes, og Knaster Photography kan også bookes til at fotografere – lige nu ville et eftermiddagsjob hos en fotograf, der mangler hjælp til måske at tage produktbilleder være fedt. På sigt drømmer han om at blive naturfotograf og rejse rundt i verden.

Drawings

Bag Drawings står Selma Nissen som med hendes illustrationer ønsker at inspirere andre. Hun tegner mest digitalt, men kan også rigtig godt lide at male med både akryl og vandfarver.

Dina Lea

Har et fantastisk univers fuld af farver, mønstre og masser af fantasi. Dina Bay producerer hækledesigns og har været ’hooked’ siden 4. klasse. Hun udvikler og sælger i dag egne mønstre og designs, som også pryder i New York.

Mosca

Laver tøj til teenagepiger og accessoires som kosmetikpunge og tasker. Emilie Hornemann følger med i de nye tendenser og laver sine egne designs efter moden.

Vigga Viola

Har udviklet sit helt egen stil med hendes tegninger. Hun arbejder med flotte farver og sirlige streger og skaber fantasifulde farverige figurer.

Accessories_by_eleonora

Perlesmykker lavet i glade farver af Eleonora-Christine Kjøgx. Hendes inspiration til elastik smykker er fordi hendes mormor lider af Parkinson (rystesyge) og gigt, og har svært ved at tage smykker på uden elastik. ”Det viser sig, at mange andre også er rigtig glade for at bruge smykker, som er lette at tage på - og det er mine smykker”.