Reflow

Plast er på alles læber
– og i alles hjem.

Reflow

Vi finder plast i mange beholdere til shampoo, tandbørste, hårbørste og toiletlåg. Inden du er kommet et kvarter ind i din morgen, har du været i kontakt med mange plastprodukter. Samtidig bruges plast i industrien og vores madvarer til stor gavn for at mindske dels CO2 udslip og madspild. De fleste er enige om, at plast er kommet for at blive og samtidig stiller vi os selv spørgsmålene: Hvordan får vi ryddet op efter os i naturen, i havene og i vores egen baghave? Og hvordan genanvender vi den plast, der allerede er produceret? Ingen har svarene alene. Men sammen tror vi på, at vi kan finde nye løsninger.

Hør projektleder Ann Louise Slot fortælle om udstillingen "Reflow - når plastik får nyt liv" 

 • Viden om Reflow

 • Hvad er Reflow?

  Reflow handler om, hvordan vi alle kan blive bedre til at reducere, genbruge og genanvende de ressourcer, vi allerede har. Så hvordan kan den plast, du allerede smider ud i dag blive brugt på en ny måde?

  Reflow er et 3-årigt EU-projekt, der slutter i juni 2022  Formålet er at vende den kendte brug-og-smid-væk kultur til brug-genbrug-genanvend - også kendt som lineær produktion og forbrug til cirkulær produktion og forbrug. Med andre ord: ”Hvordan kan anvendelse af plast blive endnu bedre?”

  Også på EU niveau er emnet relevant lige nu. Ministerrådet har netop vedtaget plastdirektivet, der i 2021 forbyder engangsplast såsom plasttallerkener og krus, vatpinde o. lign. Samtidig har Folketinget i Danmark indgået en samarbejdsaftale om en national plastaftale, som skal nedbringe plastikspild, nedbringe plast i naturen og sikre højere genanvendelse af plast. Reflow skriver sig ind i denne dagsorden.

 • Hvad er EU Horizon programmet?

  Det er EU, der ønsker at sætte forskning og udviklende projekter i gang i hele Europa. Det er projekter, der fremmer bæredygtig og cirkulær processer.

 • Hvorfor er Vejle involveret?

  Vejle er kendt for at have en vilje til at forandre og gå foran. I Vejle vender man udfordringer til muligheder, og det er en by, der allerede er langt fremme på AffaldGenbrug. Ja, faktisk nogen af de bedste i Danmark til at genanvende.

 • Hvorfor er Vejle Vest med?

  Vejle Vestby er noget helt særligt. Her er en spændende kultur med mange forskellige mennesker, små specialforretninger og iværksættere i Spinderihallerne. Her er kultur for at stå sammen og gøre noget i fællesskab. I Vestbyen er der ikke så megen snak, der er handling, og det har vi brug for, hvis vi skal ændre vante tankemønstre.

 • Hvad skal resultatet være?

  Resultatet er, at flere bliver bedre til sortere deres plastaffald, og at vi har fået folk til at arbejde sammen på tværs af interesser. Der er skabt nye forretningsmuligheder og en større grad af fokus på sortering, genbrug og genanvendelse af plast.

 • Hvem er projektet for?

  Du kan være med, hvad end du er tosset med klima og bæredygtighed, eller om du ønsker at udvikle din virksomhed i en mere bæredygtig retning. Hvis du er pjattet med at designe nye løsninger, eller hvis du blot er nysgerrig eller elsker at få gode idéer. Kom med på plast-rejsen og bliv en Reflower.

 • Hvad er en Reflower?

  Det er alle med interesse i plast. Alle der har lyst til at gøre en forskel i forhold til plast.

 • Hvorfor skal jeg involvere mig?

  Fordi du ikke kan lade være.

 • Hvordan bliver jeg en Reflower?

  Alle kan blive aktivister. En Reflower kan være dig og din nabo, en skoleklasse, politikere, græsrodsbevægelser og virksomheder. En Reflower forholder sig til, hvordan vi finder nye plast-løsninger. Vi er i en brug-og-smid-væk kultur, hvordan kommer vi til en brug-genbrug-genanvendelse af plast?  Vil du høre mere om Reflower fællesskabet? Så tøv ikke med at kontakte Reflowers projektkoordinator Ann Louise Slot og fortæl om dine tanker: anlsl@vejle.dk eller på 30 63 73 38.

 • Er det frivilligt arbejde?

  Det er det i udgangspunktet. Du kan være med i workshops, foredrag og kreative designprocesser i ´FabLab i Spinderihallerne. Det er gratis at deltage, og du får ikke penge for at være med.

 • Hvad er målet for plast i verden?

  Det kommer an på, hvem du spørger. De fleste er enige om, at hvis du skaber processer, hvor plast er i en cirkulær genanvendelse, så er produktet faktisk uendeligt. Lige nu er der et ”blandingsmisbrug” af materialer, så første skridt er at rydde op i det og i verdenshavene, som vi har forurenet. Og dernæst at vi udvikler rene plastprodukter, der kan genanvendes til noget helt bestemt og på den måde loope ind i en cirkulær og uendelig proces.

 • Hvad vil være et succesfuldt resultat for Reflow?

  Der er to ting. Vejle Vestby og Vejles borger har fået mere viden om at sortere. Den anden del er, at vi har skabt nogle nye idéer og testprototyper, der kan bruges til inspiration for andre byer i Danmark og udlandet. Det kan både være forretningsideer, idéer til sortering og genanvendelse.

 • Ann Louise Slot

  Projektkoordinator - Reflow

  Send e-mail
  telefon 30 63 73 38

Følg Reflow på sociale medier