Ro­bots - also for girls

FabLab Spinderihallerne starter et nyt initiativ op, der skal gøre piger interesserede i at arbejde med teknologi og robotter.

Siemens Gamesa har nu offentliggjort de projekter, som skal være en del af deres nye globale SRGE Impact program – et program, hvor der gives økonomisk støtte til udvalgte aktiviteter i nogle af de lokalområder, hvor Siemens Gamesa er engagerede. Et af de projekter, der har vundet genklang og har fået støtte er ”Robots - also for girls”. Det er udviklet af FabLab Spinderihallerne i Vejle, og sætter fokus på at udvikle og kickstarte et årligt robotgalla show, der skal gøre teenagepiger mere interesserede i at bruge og bygge med teknologi.

Det nye samarbejde engagerer medarbejderne i den lokale afdeling af Siemens Gamesa i forhold til arbejdet med at vække pigers interesse for teknologi. Det sker gennem opbygning af et årligt tilbagevendende robot galla show. Det er især teenagepiger i folkeskolens sidste trin og på de videregående ungdomsuddannelser, der er fokus på. Omdrejningspunktet for Galla’en bliver FabLab Spinderihallerne – Vejle Kommunes makerspace for alle, der interesserer sig for nye fabrikationsteknologier.

De første indsatser løber af stablen allerede i januar 2019, mens det store robotgalla er datosat til 19. marts 2019.

Fakta om Robot Galla

 • Det første år er målet, at 200 teenagere fra Vejle-området – flest piger - deltager i galla-showet sammen med ansatte fra Siemens Gamesa og andre produktionsvirksomheder. Kriterierne for at deltage er: præsenter en robot, der udfylder en funktion i hverdagen, film den i funktion, den skal være ”shitty” og kunne styres automatisk, dvs. af en ”mikro kontrol”. Efter showet får de unge 3 uger til at færdig producere YouTube film. Der er opstillet priser til de tre bedste film.
 • januar holdes MachineCamp for lærer og elever, hvor fokus er at ruste og inspirere skolerne til selv at kunne arbejde med teknologiprojekter.
 • I vinterferien holder Elevakademiet 3 dages Robot camp i Spinderihallerne, og HTX, Rosborg Gymnasium & HF, Campus Vejle og 5 folkeskoler bygger robotter i undervisningen.
 • FabLab Spinderihallerne vil også dele erfaringerne med 400 danske lærere og 300 teknologientusiaster globalt, så de kan blive del af initiativet og motivere flere piger både i Danmark og internationalt til at bygge med teknologi.
 • Ud over robotgallaen indeholder samarbejdet også to fripladser på det international FabAcademy-forløb – en uddannelse med undervisere fra det prestigefyldte Universitet MIT, hvor der trænes i fabrikationsteknologier.

 

Om Siemens Gamesa’s SGRE Impact-program
Siemens Gamesa Renewable Energy (SRGE) har lanceret et nyt globalt Impact-program, som gennem forskellige projekter skal gøre en positiv forskel i de udvalgte områder.

 • Projekterne indstilles af Siemens Gamesas egne medarbejdere og er et forsøg på at engagere medarbejderne i det lokalområde, som deres afdeling ligger i.
 • Alle projekter, der er tildelt midler fra SRGE Impact er vurderet ud fra deres evne til at arbejde med at løse globale udfordringer med fokus på FNs 17 verdensmål. ”Robots – also for girls” er udvalgt på grund af projektets indsats på FN verdensmål nr. 5: Lighed mellem kønnene.
 • SRGE Impact er et globalt initiativ og i alt er der indstillet 192 projekter fordelt på 39 lande. Heraf er kun 8 projekter udvalgt til implementering – heraf projektet indstillet af Siemens Gamesa og FabLab Spinderihallerne. Projektet er tildelt den maksimale støtte.
 • Peter Dahl

  Leder af FabLab Spinderihallerne

  Send e-mail
  telefon 20 18 90 48