Repair Cafe
Kender du det, at din elkedel bryder sammen, benet på en stol brækker eller der går hul i dine bukser? Det ender med, at du smider det ud og køber nyt, selvom du egentligt var glad for det, du havde. Så hvorfor ikke fikse det? I Repair Café har du mulighed for at få hjælp og samtidig lære, hvordan du fikser ting.
For alle - og ganske gratis
Cafeen er for alle, og det er helt gratis at få hjælp til at lære at få repareret sine ting. Man skal blot selv medbringe reservedele. Det kræver heller ingen tilmelding. Repair Café er åben den anden og sidste tirsdag i måneden. Man møder bare op fra kl. 18-20, hvor de frivillige reparatører står klar til at hjælpe dig med at få liv i de ødelagte sager.
Og du kan få hjælp til mange forskellige reparationer: Elektronik, tøj, ting og sager - ja, alt hvad der nu er frivillige reparatører til. Indtil videre har ca. 40 frivillige tilmeldt sig, så der er god mulighed for at få den hjælp, man har brug for. De frivillige er alt fra håndværkere til handymænd og -kvinder, der er fikse på fingrene eller elsker kreative sysler. Blandt de frivillige er også Kirsten og Hugo Melgaard.
- Vi lever i en verden, hvor vi bare køber og smider væk. Og det er ikke nogen god idé. Så hvis man kan reparere tingene i stedet, så er det jo bedst, fortæller ægteparret.
Kirsten Melgaard hjælper gerne med at lappe et par bukser, sy knapper i eller skifte en lynlås. Hugo er god med en skruetrækker, og hjælper gerne, hvor der er behov.
- Vi synes, det er en idé, man bør støtte op om. Vi går meget ind for genbrug, så det glæder os, når tingene kan bruges igen. Desuden er det rart at møde mennesker, man ellers ikke sådan lige ville komme i kontakt med, forklarer ægteparret.
Et globalt fællesskab
Repair Café er et globalt fællesskab hvor frivillige ildsjæle hjælper lokale borgere med at reparere defekte genstande, som ellers skulle smides ud. Grundidéen bag Repair Café bygger på et ønske om at sætte fokus på bæredygtighed og genanvendelse af vores ressourcer, gennem reparation som et alternativ til at smide ud og købe nyt.
- Der er et opgør med "køb, brug og smid væk"-kulturen lige nu. Her i Spinderihallerne har vi meget fokus på bæredygtighed og genanvendelse. Vi har flere projekter i huset, der har fokus på netop det, så Repair Café er en helt naturlig forlængelse af det. Desuden er den også en mulighed for at deltage i et socialt fællesskab. Vi har mange forskellige fællesskaber i huset, så Repair Café er en helt naturlig del af det, fortæller Anne Schødts, der er chef for Spinderihallerne og Innovationschef i Vejle kommune.