Spin­deri­hal­lernes his­torie

Vejles DNA // Spinderihallerne fortæller en af de væsentligste historier om Vejle, nemlig om forvandlingen af Vejle som en lille provinskøbstad til en driftig industriby. Med genåbningen i 2010 fortsætter Spinderihallerne med at fortælle historien om Vejles udvikling, fra industrisamfund til oplevelses- og vidensamfund, hvor maskinerne er erstattet med kreativiteten og de gode ideer.

Bomuldsindustri fra 1896 

Spinderihallerne var oprindeligt et bomuldsspinderi fra 1896. I over 100 år var bomuldsspinderiet hjertet i Vejles historiske arbejderkvarter, Vestbyen. Bomuldsindustrien var en livgivende kilde til byen og gav engang arbejde til 25% af byens industrielle arbejdsstyrke.

Bomuldsspindingen blev en industri, hvor Vejle både var foregangsby og landets ubestridte centrum, hvilket udadtil gjorde Vejle kendt som ”Danmarks Manchester”. Du kan se Spinderihallernes kronologi her.

Kreativt vækstcenter 

I 2004 besluttede Vejle Kommune at revitalisere Spinderihallerne og gøre stedet til et kreativt vækstcenter. Stedet genåbnede i sommeren 2010 og summer atter af liv og fungerer dermed som bindeled mellem byens historie, nutiden og fremtiden. 

Den internationalt anerkendte tegnestue schmidt hammer lassen har i samarbejde med Ingeniørfirmaet NIRAS og landskabsarkitekt Jeppe Aagaard Andersen stået for renoveringen af Spinderihallerne.

Spinderihallerne er et af de mest velbevarede eksempler på Vejles industrielle kulturarv og en af de få komplette industribebyggelser, som stadig har sin originale struktur. Renoveringen er udført i arkitektonisk harmoni med de oprindelige bygninger. 

Ombygningen af Spinderihallerne er realiseret af Vejle Kommune i samarbejde med Realdania og Indenrigs- og Socialministeriet.


Kedelbygningen

I 2013-2014 blev der arbejdet på en udvidelse af Spinderihallerne, og den gamle Kedelcentral blev ombygget og indrettet til et nyt Laboratorium for teknologi, design, leg & læring. Der er plads til godt 20 kreative virksomheder i den markante industribygning fra 1940, der ligeledes blev revitaliseret med bidrag fra Realdania.

Arkitektfirmaet schmidt hammer lassen, der også stod for ombygningen af Spinderihallerne, stod for omdannelsen. Projektet startede i 2013 og de første lejere flytter ind i januar 2015.